“Tembellikten Kurtulma Yöntemleri”

Gerçek sorunu bul

Ne zaman tembellik yaparsan ayağa kalk ve ne olup bittiğiyle ilgili küçük bir değerlendirme yap. Tembellik genelde sorunun kendisi değil, belirtisidir. Motivasyon eksikliğinin nedeni ne? Yorgun musun, bunaldın mı, korkuyor musun, dertli misin, yoksa yalnızca motive değilsin ve çıkmaza mı girdin? Çıkmaza girme meselesi büyük ihtimalle düşündüğünden daha küçük bir sorundur ve hayal ettiğinden çok daha kolay bir şekilde atlatabilirsin.

  • Seni durduran her neyse, onu keşfetmek için elinden geleni yap. Genelde tek bir özel sorun ya da detay bulunur. Sorunu ele alabilmenin tek yolu nedenini bulmaktır. Gerçekleşmesini istiyormuşçasına üzerine git. Bir kere üzerine gittikten sonra sorunu etkili bir şekilde çözebilirsin.

Gerçek soruna odaklan

Artık tembelliğinin nedenini bulmaya çalışıyorsun ve buna odaklanmaya başla. Aradığın şey kestirme bir yol olmayabilir ama etkisi kalıcı olacaktır. Şunları dikkate al:

  • Yorgunsan rahatlamak için biraz zaman ayır. Her insan hiçbir şey yapmadan durmaya ihtiyaç duyabilir. Programın buna izin vermiyorsa bazı şeyleri feda etmen gerekebilir ama sonuç çok daha iyi olacaktır.
  • Bunalmış hissediyorsan bir an durup düşün. Yapman gerekenleri nasıl daha basit bir hâle getirebilirsin? Daha küçük birkaç parçaya ayırabilir misin? Önceliklerinin bir listesini yapıp teker teker halledebilir misin?
  • Korkuyorsan seni korkutan şey ne olabilir? Bu iş muhtemelen senin yapmayı hep arzu ettiğin şey olmalı. Potansiyelini ortaya çıkarmaktan, hedeflerine ulaşıp sonunda mutsuz olmaktan mı korkuyorsun? Bu korkunun yersiz olduğunu nasıl anlayabilirsin?
  • Bir derdin varsa ancak zamanla çözülür. Keder, hüzün gibi olumsuz duygular isteyince hemen gitmez. Yaralarımızın iyileşmesi için zamana ihtiyacımız vardır. Üzülmemek için kendini çok fazla baskı altına sokmazsan olmasını istediğin değişimi hızlandırabilirsin.
  • Motivasyonun yoksa rutininde neleri değiştirebilirsin? Farklı bir ortama girebilir misin? Yoksa zihninde yenmen gereken bir canavar mı var? Günlük hayatını baştan sona nasıl düzenleyebilirsin? Zevklerin açısından düşün. Müzik, yemek, manzaralar, sesler vesaire açısından mesela.

Düzenli ol

Görsel olarak bile olsa karışıklık içinde olmak motivasyonunun dibe vurmasına sebep olabilir. Düzenlenmesi gereken her ne varsa hallet. Masan, araban, evin ya da günlük işlerin, her ne varsa düzenle.

  • Bilinçaltımızda nedenini açıklayamadığımız pek çok şey vardır. Renklerin uyumsuzluğunu, ışığın yetersizliğini ya da biçimdeki dengesizlikleri bir şekilde öğrenmiş oluruz. Düzenli olarak bu küçük ama etkili, caydırıcı unsurları ortadan kaldır.

İçsel konuşmayı gözlemle 

Bazen davranışlar düşüncelere, bazen de düşünceler davranışlara neden olur. İşini sağlama al ve olumsuz içsel konuşmalardan uzak dur. “Allah’ım çok tembel, işe yaramaz bir insanım!” diye düşünmenin sana hiçbir yararı olmaz. Öyleyse böyle düşünmeyi bırak artık. Gözlerinin ardında kayan yazı bandını kontrol edebilecek tek kişi sensin.

  • Performansının yeterli olmadığını düşündüğün her an bardağa dolu tarafından bak. Mesela “Sabah biraz yavaş geçti ama şimdi hızlanma zamanı. Öğlen olduğuna göre artık çok sıkı çalışabilirim!” diyebilirsin kendine. Zihinsel olumlamadaki artışın bakış açını nasıl değiştirdiğine inanamayacaksın.

Farkındalık kazan

Çoğumuz durup bir gülü koklamaya bile zaman ayırmıyoruz. Tatlıya ya da şaraba geçmek için, sonra da tıka basa dolmuş bir mideyle hemen gidip yatmak için harika bir yemeği hızlıca mideye indiriyoruz. Hemen şimdi, içinde olduğumuz muhteşem anı yaşamak yerine sürekli o çok önemli bir sonraki adımı düşünüp duruyoruz. Anı yaşamaya başladığımız zaman ondan istifade etmeyi isteriz.

  • Geçmişi ya da geleceği düşündüğünü fark ettiğin anda kendini hemen şimdiki zamana geri döndür. Çevrendeki manzara, çatalındaki yemek ya da kulağına çalınan müzik, o an etrafında her ne varsa dünyanın ne kadar yaşanılası bir yer olduğunu sana göstermesine izin ver. Bazen durmak ve yavaşlamak, elimizin altındakileri kullanmak için gereken enerjiyi verebilir.

Faydalarını düşün

Şimdiki zamana odaklanmanı sağladığımıza göre artık daha iyi bir şimdiki zamana odaklanma zamanı gelmiş demektir. Şimdiki zamandan faydalansan ne olurdu? Sabahları yatakta boşa zaman harcamak yerine kalkıp yoga yapsan, işlerini bitirsen ya da mükellef bir kahvaltı hazırlasan ne olurdu? Gelecek altı ay boyunca neredeyse her gün bunları yapsan ne olur mesela?

  • Tabii ki harika olur. Bu olumlu fikirlerin kafandaki olumsuz düşünceler silsilesinin yerine geçmesine izin ver. Bir başlangıç yapıp bu alışkanlığı edindikten sonra her şeyi daha kolay elde edeceğine şüphen olmasın.