Erteleme Döngüsünü Kıracak 7 Strateji
1. İlerleme, ilerlemedir.
Karınca hızıyla da ilerleseniz asıl mesele hedefinize doğru yaklaşabilmektir. İşin en küçük kısmını seçin ve bitirin. Ufacık bir adım dahi bitişe yaklaştığınızı gösterir, kendinizi daha iyi hisseder ve işin tamamlanacağına dair inancınız artar.
2. Sadece başlayın.
Bir işe başladığınızda zihniniz o işin biteceğine inanmaya başlar ve korktuğunuz ya da umduğunuz kadar zor olmadığını görürsünüz. Tolga’nın 1 hafta içinde tamamlaması gereken bir projesi var diyelim. Şimdi adım adım nasıl tamamlayabileceğini planlayalım:
- 1. gün: Bilgisayarda bir klasör açar, projenin adını ve kendi adını yazar. Böylelikle ilk adımı atabildiği için kendisini iyi hisseder.
- 2. gün: İnternetten projesi hakkında basit araştırmalar ve kaynak taraması yapar.
- 3. gün: Projenin çerçeve planını hazırlar, bir meslektaşını arayarak bilgi alır.
- 4. gün: Biraz daha kaynak ve bilgi taraması yapar.
- 5. gün: Projenin kaba bir taslağını çıkarır.
- 6. gün: Taslak üzerinde düzenlemeler yapar ve bir meslektaşına projeyi kontrol etmesi için e-posta atar.
- 7 gün: Projesini tamamlar ve kendisine ödül vermek için güzel bir parkta 1 saat koşar.
3. Başlamak için işi sevmek zorunda değilsiniz ama bitirmek için başlamak zorundasınız!
Bir işi tamamlamak için çok yüksek bir motivasyona sahip olman gerekmez. Sevmeden de herhangi bir işe başlayıp bitirebiliriz. İşe başlayabilmek süreç içerisinde motivasyonu arttırır.
4. Yapılması gereken işi küçük, eşit parçalara ayırın.
İşi zamanında bitirebilmek için küçük parçalara ayırmak, hedefe ulaşmak için doğru adımların atılmasını sağlar. Yapılacak işi parçalara ayırırken ne kadar sürede ne kadar iş bitirebileceğiniz konusunda kendinize dürüst olmanız zaman yönetimini daha iyi yapmanızı sağlar. Tamamlanan her adımda kendinize küçük ödüller ve motivasyon kaynakları oluşturmayı ihmal etmeyin.
5. Mükemmel olmaya çalışmayın.
Kendiniz, başkaları ve durum hakkındaki beklentilerinizin seviyesini çok yüksek tutmayın. Kendinizi öz şefkatinizden mahrum etmeyin. Siz de herkes gibi insansınız her şeyi kusursuz yapma ihtimaliniz yok.
6. Aşamalı düşünün.
Bir adımı tamamladıktan sonra hangi adıma geçeceğiniz belli olsun. Potansiyelinizin farkına varın. Yapabileceklerinizi ve yapamayacaklarınızı bilin. Zihninizde oluşan otomatik düşünceler ve fikirlerin yerine alternatif düşünceler ve fikirler geliştirin.